Published on

Salih Mulaosmanović o penjalištu u Blagaju

Potencijal za penjalište u Blagaju sam otkrio 2013.godine. Živio sam na jugu od 2008-e godine zbog penjanja te putujući po Dalmatinskim i Istarskim penjalištima, a zbog nerazvijenosti scene u BiH sam odlučio u 2009-oj da počnem opremati smijerove oko Mostara. Tako me put naveo da 2013 godine dođem u Blagaj i odmah sam se zaljubio u sektor Šube. Prvi put sam ušao u kanjon preko njih zahvaljujući lokalcima Adnanu Đulimanu i Harisu Cerovini i odmah sam ostao zaokupljen tim mijestom. Blaga klima savršena stijena je što je trebalo da počnem da radi ono o čemu sam maštao kao tinejdžer i 4-godišnja avantura je počela.

Salih Mulaosmanović

U jesen 2014. godine sam počeo sa opremanjem penjališta u Blagaju i na tom putu sam upoznao raznih lokalnih  karaktera koji su mi pomogli da to i ostvarim. Svaki stil penjanja koji ovaj prostor nudi ma malom prostoru me je odvrati od prvobitnog nauma da penjem atletske smijerove u Šubama pa sam počeo da otvaram sektore i povezujem kompletan kanjon i brdo Vulinog potoka u jednu cijelinu. I to je doprinijelo da zaista lokalci koji su mi pomagali postanu zaista zajednica. Od poznatih svijetskih imena koje sam imao priliku ugostit su bili Silvo Karo top 10 alpinista na svijetu svih vremena, Nico Favresse ambasador Patagonije, Said Belhaj ambasador Patagonije i Petzl-a, i svi su ostali zadivljeni sa ozbiljnim utiscima. Tada sam se šalio sa zadovoljstvom bit će Blagaj Lleida( najpoznatija pokrajina u Španiji za penjanje), inače centar svijeta za sportsko penjanje. Samim tim što sam napravio pristupe do svih najboljih sektora, napravio sam mijesto otvoreno za buduće penjače i opremače smijerova, činjenicom da sam otvorio sve centralne glavne linije sam učinio da se znanje lokalnih penjača poštuje od strane posjetilaca iz bilo kog dijela svijeta.

Blagaj Climbing - Salih Mulaosmanovic
Salih Mulaosmanović

Najboji kvalitet teških linija ostavio za one vrhunske penjače i time ostavio prostor da nam dolaze oni najbolji, od kojih ćemo učiti na najvećem penjačkom nivou. Na neki način ostvario svoj dječački san o takvom penjalištu  da buduće generacije BiH penjača imaju ono o čemu sam samo maštao kao dijete, tako da dobrodošli svi. Bujrum u BiH Siuranu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *